Уъркшоп – правила и първи стъпки

Според създателите на комикси, а те са художници, историци, творци на изкуството, създаването на илюстрираното списание е низ от детайли и елементи, над които трябва да се обърне специално внимание. И колкото и лесно и достъпно да изглежда на читателя това, когато държи комика в ръце, то за неговия автор, това е не кратък път, по който трябва да премине, за да достигне до аудиторията. Ето и една част от умението на уъркшоп:

Като първо правило специалистите споделят, че не бива да се използват повече от една линии, а те не трябва да преминават от една точка в друга. В това правило се включва всичко, само не и застъпването на геометричните фигури. Последните могат да са пирамиди и линии.
Вторият момент е точката на хоризонта, в която се включват възпитаните линии, а за тях автора е отредил да стоят на точните им места. В случай, че не бъде спазено правилото, пирамидата може да има странна фигура, а за подобно нещо, дори познавача не би се досетил.
Не правилно засичане в уъркшоп прави картинката несиметрична. Контурът на дадена форма, може да се докосне или да съвпадне с друго пространство и по този начин автоматично да отведе до други форми. С това се нарушава идеята за пространство и дълбочина.

Професионалистите по уъркшоп казват още, че смисълът да създадеш сянка, да придадеш обем, да направиш линии, мускули на героя, гънки и прочие, губи ефекта си, когато изискването за пресечни линии не е спазено напълно. Двата контура могат да бъдат преплетени и от незнание и от недоглеждане, но това разваля първоначалния ефект. Такава грешка се допуска на местата, където двете пресечни точки вече са образували една точка. Лекият и едва уловим пропуск, може да не е фатален, но определено, ако зачести в направата на комикса може да създаде погрешна представа или просто да отблъсне читателя с времето, особено ако той е познавач и търси най-доброто.