Как се правят комиксите

Така интересни и увлекателни, всички ги познаваме, а именно говорим за цветната книжка с много илюстрации. Много от нас дори отраснаха с тях, въпреки, че днес поколението расте с далеч по-модерни и лесни начини на представяне на изображенията. Въпреки това комикса си остава цяло изкуство, за които тайни много от нас все още не са чували. Допитахме се до мнението на професионалистите, за да разкрием една част от тях и на вас. Ето, какво споделят те за направата на комикса:

  1. Създаване на автентичен, убедителен и интересен комикс – за да стане това се прави поредица от проучвания, какво ще се хареса на аудиторията, кое ще грабне моментално интереса на читателя, кое се търси и каква атмосфера е най-подходяща. През последните години най-предпочитаните жанрове са историческите, а те се превръщат и във феномен за българския комикс.
  2. В търсене на точния Типаж – тази задача отнема може би най-много време. Тя отваря цял творчески процес, без правила. Според специалистите, често типажа дори не се предвижда, той се появява от нищото и в плод на вдъхновение, дори драснат по време на сутрешното кафе, върху салфетката, поднесена с десерта. Най-трудното според създателите на комикси, обаче е не откриване и създаване на типажа, а задържането му и оцеляването във времето. Според тях дългият живот на героя от комикса трябва да е пълнокръвният герой.
  3. Изграждане на героя – в началото той трябва да е лесен не само за рисуване, но и за запомняне от читателя. Той трябва да е опростен, но и привлекателен.
  4. Най-важното в създаването на комикс – според специалистите и след създаването на образа е, той да си съвпадне с времето, за което се пише, облеклото и въоръжението, което носи. Изграждането на всеки един детайл има решаваща роля и допринася за създаване на истински исторически сюжет. Дори в ерата на Интернет, библиотеките не са за подценяване, а източника на информация е от значение. Специалистите споделят още, че в създаване на комикс, информацията трябва да е проверена няколко пъти, за да пристигне до читателя напълно достоверна и автентична. За рисуване на комикс, отговорност носи читателя, а реалната картина на развитие на действието има значение.